Cassia kaneel is een bekende kaneelsoort. Heb jij er al eens van gehoord?
De kaneelfamilie bestaat uit wel 300 soorten! Cassia kaneel is een veel gebruikte soort. Deze kaneel komt van oorsprong uit China. Het wordt daarom ook wel “Chinese kaneel” genoemd. Hoe deze kaneelsoort smaakt, hoe je het herkent en waarvoor je het gebruikt lees je hieronder.
Geur en smaak
Cassia kaneel heeft een vrij sterke kruidige geur. Deze kaneelsoort smaakt iets minder zoet dan we gewend zijn van kaneel. De smaak en geur van deze kaneelsoort is vrij sterk en een beetje bitter. Voor je gerechten heb je er dus niet veel van nodig.
Hoe herken je Cassia kaneel?

Cassia kaneel is te herkennen aan de donkere, roodbruine kleur. Ook is een Cassia kaneelpijpje niet opgerold als een sigaar, maar ziet er opgerold netjes uit. De kaneelstokjes van deze soort zijn erg hard. Je kunt ze haast niet door midden breken!
Kaneelpoeder
Koop je liever kaneelpoeder? Dan moet het op de verpakking staan welke kaneelsoort er in zit. Je kunt aan kaneelpoeder niet ruiken of zien welke kaneel erin zit. Soms zit er zelfs een mengsel van meerdere kaneelsoorten in. Als er niets op staat geschreven, mag je er van uitgaan dat er Ceylon kaneel inzit.
In Nederland wordt over het algemeen weinig Cassia kaneel verkocht. Om aan deze kaneel te komen, is het raadzaam om even naar een toko te gaan. In de meeste toko’s kan je Cassia kaneel meestal wel kopen. In Amerika wordt deze kaneelsoort juist het meest gebruikt.
Het gebruik van Cassia kaneel
De smaak van Cassia kaneel is vrij sterk. Gebruik deze specerij daarom met mate. Het leent zich goed voor vleesgerechten, stoofgerechten, pittige, hartige en Aziatische gerechten.
In Aziatische landen wordt voornamelijk Cassia kaneel gebruikt. De Cassia kaneelsoort is vaak terug te vinden in Aziatische of Indiase kruidenmengsels zoals garam masala.
Coumarine, een giftige stof
In Cassia kaneel zit de giftige stof coumarine. Coumarine kan de gezondheid schaden wanneer je er heel veel van binnenkrijgt. Voor normaal kaneelgebruik kan dit echt geen kwaad. Naast deze giftige stof, is deze kaneelsoort heel erg gezond en kun je het zonder zorgen gebruiken. Alleen zwangere vrouwen moeten een beetje oppassen. Voor hen wordt het gebruik van kaneel afgeraden.
Vroeger werd coumarine als smaakmaker gebruikt, maar sinds 1950 is dit verboden. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, kan dit hoofdpijn, lever- en nierschade veroorzaken.